Keresés

Mi az a krétafesték?

Kozmáné Vadász Viktória vagyok, az Asztalosfabrik márka alapítója, 7 éve szenvedélyes bútorfestő és a krétafesték szerelmese. Kíváncsi vagy mi ez a festék és miért annyira jó? Most elmesélem én miért imádom!

Mitől különleges a krétafesték?

A Chalk PaintTM-et, vagyis a krétafestéket, több mint 30 évvel ezelőtt dolgozta ki Annie Sloan egy angol képzőművész, akinek mély meggyőződése, hogy bútort festeni mindenki tud, az nem csak a művészek kiváltsága. És valóban, milyen igaza lett! Ma már százezrek követik példáját és újítják fel saját kezűleg otthon bútoraikat.

„A krétafesték egy környezetbarát bútorfesték, ami csiszolás nélkül (igen jól olvasod) megtapad szinte minden felületen. Nem büdös, gyorsan szárad, nem csöpög. Könnyű használni és szinte mindenféle felület felújítható vele.”

Vegyük sorra pontosan, mit is tud a krétafesték…

 • nagyon könnyű használni, nem kell professzionális tudás vagy előképzettség,
 • használat előtt nem kell csiszolni és/vagy alapozni,
 • nem büdös, gyorsan szárad (kb 1 óra/réteg), nem csöpög,
 • magasan pigmentált gyönyörű színek, melyek elképesztően jól fednek,
 • szabadon keverhető, rétegezhető,
 • szinte bármilyen felületre kenhető (fa, lakkozott, politúrozott, laminált, fém, műanyag stb.), mert nagyon jó a tapadási képessége,
 • rendkívül környezetbarát (kiemelkedően alacsony VOC tartalom),
 • Toy Safe minősítéssel is rendelkezik, gyerekbarát.

Ez a bútorfesték rendkívül sokoldalú és számos lehetőséget teremt kezdőknek, hogy adott stílushoz alakítsák a bútorukat vagy éppen megalkossák a tér központi darabját, mindezt csiszolás nélkül, gyorsan, egyszerűen.

Attól függően, hogy milyen eredményt szeretnél elérni többféle módon is használhatod. Felviheted vastagabb rétegben, ha rusztikus, textúrált külsőre vágysz, vagy vékonyan, ha modern, letisztult eredményt szeretnél elérni. A festést minden esetben le kell zárni (fixálni) a világos viasz (Clear wax) segítségével. Ezáltal lesz tartósabb az eredmény, ez védi a festéket.

Mikor válaszd az (Annie Sloan) krétafestéket?

 • Akkor, ha nagyon egyszerű és otthon megvalósítható megoldást keresel bútoraid felújításához.
 • Ha szereted a matt, természetes hatású felületeket.
 • Ha nem zavar, hogy a felület nem lesz teljesen sima és látszódhatnak majd az ecsetvonások.
 • Ha tovább is lépnél és szívesen kipróbálnál még kreatív technikákat. Koptatnád, antikolnád, aranyoznád, nyomdáznád, stancileznéd és még sorolhatnám…bútorod. Egyszóval nem csak egy egyszerű színváltást szeretnél.
 • Ha megismernéd a bútorfestő életérzést: milyen mostantól másképp, lehetőségként tekinteni egy ütött kopott bútorra. Milyen szabadon, precízkedés nélkül festeni. Milyen valamit a két kezeddel felújítani. Milyen nagyon büszkének lenni az elkészült műre. És milyen egy teljesen egyedi, saját magad alkotta otthonban élni!

Mit válassz, ha bútort festenél, de nem krétafestékkel?

Felújított bútor

Annie Sloan azokra is gondolt, aki csak simán, egyszerűen, egy színnel szeretnének átfesteni egy bútort, modern hatást keltve. Sőt kicsit tovább is ment: ma már teljes enteriőrre, otthonra van megoldása! Festhetsz ajtót, ablakot, lambériát, radiátort és hozzá teljesen egyforma színűre varázsolhatod falaidat is. Az Annie Sloan Chalk PaintTM (krétafesték) mellett két másik festéket is választhatsz:

Annie Sloan Satin Paint, bútor– és fémfesték fixálás nélkül

 • Igazi kezdőknek való megoldás, bárki számára egyszerű a használata!
 • Vizes bázisú, akril alapú, környezetbarát festék, enyhe szatén fénnyel.
 • Egyfázisú (nem kell fixálni, mint a Chalk Paintet).
 • Önterülő, sima ugyanakkor tartós és ellenálló (mosható és súrolható) felületet ad.
 • A nagy igénybevételnek kitett belső fa és fém felületekre ajánlott. Pl. konyhafestés, ablakkeretek, szegőlécek, ablakpárkány, ajtófestés, lambéria festés, radiátor festés stb., de természetesen bármilyen bútort felújíthatsz vele.

A Satin Paint a legjobb az egyszínű, mindenféle dekorálási és díszítési technikától mentes átfestéshez. A Satin Paint színeit Annie Sloan a falfesték színpalettájának színeiből válogatta ki, azért, hogy a falhoz illő vagy éppen izgalmas kontrasztot alkotó fallal érintkező felületeket (ajtó, ablak, lambéria) érjünk el vele.

Hogyan használd a Satin Paintet?

A Satin Paint használata előtt a festett fafelületeket a zsírtalanítás mellett érdemes felérdesíteni, azaz egy közepes csiszolópapírral átcsiszolgatni (nem kell fáig visszacsiszolni, teljesen eltávolítani pl. a lakkréteget!).

A laminált, fóliás felület esetén vagy akkor, ha nem szeretnéd megcsiszolni (érdesíteni) a felületet, egy/két vékony rétegben felvitt alapozót javaslok. Mi a Harzo T16-ot használjuk (környezetbarát és magyar termék), illetve kenhetsz még Chalk Paintet is alapozásként a Satin Paint alá.

Bútorfestékkel felújított szék

A festés után csupán annyi dolgod van, hogy kivárd a 14 napos kikeményedési időt, ez alatt kíméld a bútort. Zárni nem kell a festéket, mosható, súrolható réteget ad enélkül is. Ha azonban biztosra mennél és extra igénybe vett felületet festesz, egy réteg lakkal megerősíthető a felület. Satin Painthez wax nem használható.

A Satin Paint szintén Toy Safe, gyerekbarát, minimális VOC tartalmú. Magasan pigmentált, a sötét színek már 2 rétegben gyönyörűen fednek.

Annie Sloan falfesték – az enteriőr koronája

A falak adják a legnagyobb felületet a helyiségben, ezért nem mindegy sem a színe, és sem pedig a felvitt festék összetétele. Az Annie Sloan falfestékkel lett teljes a lakberendezési koncepció hármasa, ezzel a festéktípussal a teljes enteriőrre van a márkának megoldása.

Az új falfestékek különlegességét a minőség – kiemelkedően ellenálló, mosható és súrolható – és az összetétel mellett, a válogatott színpaletta adja. Annie Sloan egy kompakt, 32 színből álló kapszula kollekciót alkotott meg, melyet a világ legszebb, legérdekesebb és legcsodáltabb enteriőrjei inspiráltak. Különösen odafigyelt a színek egyensúlyára, hogy azok önmagukban is, de a krétafesték, illetve Satin Paint színekkel, vagy egy terv részeként is jól működjenek.

A falfestékekkel gazdagon pigmentált mély, bársonyos színvilágot és fényűző tereket hozhatunk létre. A színek tartósak, nem fakulnak. A festék krémes, pudingszerű állaga miatt nem csöpög. Egyfázisú, gyorsan szárad és ha a felület előkészítése megfelelő, akkor már egy rétegben is fedhet. Egy szoba átfestésével – legyen az konyha, fürdőszoba vagy nappali – akár egy nap alatt végezhetünk! Így tettünk mi is a Vadlány Vendégházban www.vadlanyvendeghaz.hu

Alacsony VOC tartalmú és „A” jelű AQR (Air Quality Rating) minősítéssel rendelkezik, így káros anyagoktól mentes, a legérzékenyebb terekben is biztonsággal használhatod.

Az Annie Sloan falfestékekkel a festési folyamat egyszerű, gyors, biztonságos, a végeredmény pedig egy sok évre szóló, egyedi, utánozhatatlan hangulatú otthon!

Kedvet kaptál? Szívesen segítek a kezdetekben!

Én már több, mint 7 éve festek bútort, és egyszerűen nem lehet megunni. Minden bútor más és más. Más a forma, más a környezet, ahova kerül, így mindig valami új és egyedi születik, nincsen két egyforma alkotás. A színpalettát is nagyon szeretem, csupa izgalmas és vibráló szín, de a kiegyensúlyozott harmonikus árnyalatok sem hiányoznak belőle. De a kedvenc mozzanatom, mikor felkerül a záróréteg a wax személyében, akkor mélyülnek el igazán a színek és válik tökéletessé a bútor.  

Várlak szeretettel a „Asztalosfabrik”-ban, ami a bútorfestés látványműhelye: tulajdonképpen az Annie Sloan festékek bemutatóterme, sok-sok festett bútorral, színmintákkal, sok díszítési technikát bemutató darabbal. Egyfajta látványpékség. 😊 Nem csak megnézheted, de meg is tapogathatod a krétafestékkel és Satin Painttel festett és waxolt felületeket. Emellett természetesen minden szükséges eszközt beszerezhetsz. Betérve inspirációt kapsz, ötletet meríthetsz és a legfontosabb, hogy kérdezhetsz, mert tudom, hogy a legfontosabb, hogy legyen bátorságod nekikezdeni!

Kozmáné Vadász Viktória az Asztalosfabrik alapítója

Ha többet olvasnál a bútorfestés lépéseiről, akkor kattints és olvasd el a BÚTORFESTÉS – ÍGY KEZDJ NEKI! cikkemet.